Zwangerschap

Verloskundige:

Een gezonde zwangere mag voor begeleiding van haar zwangerschap en bevalling naar een verloskundige in haar woongebied. Zie zorgverleners. Twijfel je waar je voor zwangerschapsbegeleiding heen moet, of naar de verloskundige of naar de gynaecoloog? Meld je aan bij de verloskundige. Zij zal tijdens een gesprek je medische gezondheid beoordelen en laten weten bij wie je de beste zorg voor moeder en kind kunt krijgen. Bij bijzonderheden tijdens de zwangerschap kan de verloskundige makkelijk overleggen met de gynaecoloog en waar nodig de zorg overdragen.

Gynaecoloog:

Bij zwangeren met gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk of suikerziekte zijn er gespecialiseerdere controles nodig om moeder en kind goed in de gaten te houden. Dat geldt ook voor een meerling-zwangerschap.

Kraamzorg:

Het aanvragen van kraamzorg mag je zelf regelen voor 15 weken zwangerschap. Dit kan telefonisch of via hun website. In de zwangerschap zal er rond 30 weken een thuisbezoek of telefonisch contact plaats vinden voor een kennismaking en informatie.

Links